Een Doe Beiaard is een bouwpakket dat bestaat uit losse onderdelen: twee houten leskisten op wielen, 13 bronzen klokken en diverse onderdelen. Naast de onderdelen voor de bouw van de Doe Beiaard bevat de leskist een duidelijke instructie voor kinderen en voor docenten, beiaardiers of begeleiders. Aan de hand van de instructiekaarten kunnen de kinderen zelf in 30 minuten de Doe-beiaard van anderhalf octaaf (13 klokken) in elkaar zetten. Daarna kan er een liedje gespeeld worden op de Doe Beiaard!

De Doe Beiaard is erop gericht om kinderen en ouderen, met diverse culturele achtergronden, op een actieve manier kennis te laten maken met beiaard en de techniek achter de beiaard. Op deze manier ontdekken ze zelf hoe een beiaard klinkt en functioneert.
Het is een bijzondere ervaring om muziek te maken op een instrument dat je zelf gebouwd hebt.

De Doe Beiaard is ontwikkeld en gebouwd door een team deskundigen: beiaardiers en technici zoals een musicoloog, orgelbouwer, klokkengieter, campanoloog. De bronzen klokken zijn op ambachtelijk wijze gegoten in Spanje. Bij de ontwikkeling en de bouw van de Doe Beiaard stonden veiligheid en gebruiksgemak centraal. De constructie is eenvoudig. De bronzen klokken zijn vast gemonteerd in de toren, de twee houten leskisten vormen samen de toren, de Doe Beiaard is goed te vervoeren. Het resultaat is een gestemd mini-carillon waarop echt muziek gemaakt kan worden. Er is een bundel met bladmuziek voor Doe Beiaard beschikbaar.

NOM 011 XL